Volvemos después del verano y lo hacemos sin rodeos. En la primera columna de opinión después de las vacaciones hablamos de Afganistán.

Siguiendo su promesa tantas veces repetida, Estados Unidos abandona Afganistán después de veinte años de ocupación y lo hace sin tomar ninguna responsabilidad de lo que iba a ocurrir i ha ocurrido después. En la columna de opinión en “Les Noticies del Matí” d’À Punt esta semana hablamos de Afganistán y de la necesidad de tomar responsabilidad desde las instituciones políticas.

Si queréis escuchar la columna, podéis hacerlo aquí (minuto 1:36:23). Y si preferís leerla, aquí tenéis el texto.

Comencem curs que segur vindrà farcidet, encara que jo continue amb la sensació d’un estiu massa curt. Igual em passa tots els anys però després del que hem passat, ens havien d’haver donat agost i mig així com els funcionaris, recuperem els dies.

Des del dilluns els temes d’actualitat se superposen a tota velocitat, caducant-se en qüestions d’hores. Ja estem  totalment capficades en el dia a dia: el poder judicial, la llum, la visita d’estat, la vacunació o l’eterna picabaralla domèstica... Temes urgents, però d'importants? Pocs.

Un d’ells, és el de l’Afganistan. No ens oblidem d’Afganistan i no ens oblidem d’elles. Vint anys d’ocupació occidental. Vint anys parlant de drets, d’igualtat i democràcia. Del que podien ser i sentir-se. I en cinc dies  tot per l’aire.

La història ens parla de la nul·la responsabilitat dels estats occidentals   respecte els territoris conquerits, eufemisme d’ocupats. Però és que estem en 2021! A l’Afganistan ha sigut una ocupació unilateral i la responsabilitat, per tant, ha de ser majúscula.

Per això hem de ser exigents amb la política, amb els nostres governants i amb les nostres institucions. Perquè des d’ahí s’han de fer les coses. La resposta ha de ser pública, per responsabilitat democràtica. I perquè si no ho fem, serà traïció, amb totes les seues lletres.