Última columna del año en El dia À punt. Son Navidades y es el momento de coger aire para lo que vendrá... políticamente.

La reflexión de esta semana ha sido sobre la necesidad de pausar la política, si eso es posible, y disfrutar de la tranquilidad porque el mes de enero y parte de febrero serán duros ¿Por qué? Pues porque las elecciones catalanas, como las de 2017, volverán a ser el centro de atención mediática y política en España. Y también en la Comunitat.

Esta vez no será por el impacto del procés y la incertidumbre del movimiento sino por la pulsión en la derecha, muy especialmente por la fuerza -aparente- de Ciudadanos y la presión que pueda ejercer la extrema derecha desde España. Para empezar, hoy mismo hemos sabido de la "fuga" de la número 2 de Ciudadanos en Catalunya al PP. ¡Comienza el salseo!

Os dejo el texto y si queréis escuchar el audio, clic aquí.

Estem a les portes d’una nova volta al sol. Potser pel nefast 20 que hem tingut, les presses per canviar d’any encara fan més estranya aquesta darrera setmana.Tinc la sensació que ja estem molt cansats, inclús de la vacuna que porta només quatre dies entre nosaltres. Literal. Ja estem avorrits d’ella. Políticament, poca cosa més. Sembla que els polítics també estan cansats i estan prenent forces per al que vindrà: la tercera onada, tancament d’empreses i comerços després de la campanya de Nadal i les eleccions catalanes per Sant Valentí.

Unes eleccions que ho capgiraran tot. L’extrema dreta vindrà amb moltíssima duresa, sobretot des d’Espanya. Veurem el tarannà de la dreta, que havia marcat unes línies roges en la moció de censura; vos en recordeu? Sembla que van oblidar fer-les amb retoladors permanents i van emprar d’eixos que s’esborraven i trencaven el paper. I els liberals? Encara continuen amb la seua indecisió radical. Els partits de govern espanyol ho tindran ben difícil. Catalunya és una societat madura políticament, un escenari excèntric des de sempre. Els resultats de les seues eleccions afectaran profundament la correlació de forces al si del govern estatal. En un sentit o en un altre.

I com va d’eleccions catalanes, haurem de fer referència als seus partits, no? A vegades ens despistem en la deriva multinivell. El que sembla és que la vessant esquerra-dreta torna a agafar força després d'anys eclipsada per la qüestió identitària. Serà interessant. Esperarem a veure què passa, però, ara per ara, gaudim de la relativa tranquil·litat política i mediàtica perquè no durarà molt.

Vos desitge de tot cor una bona entrada d’any.