La naturaleza ocupa un lugar central en nuestra forma de celebrar las fiestas de Pascua, especialmente en este año en el que la pandemia sigue presente.

En esta columna de El dia À Punt hablamos de las fiestas de Pascua, pero inevitablemente, también hablamos de la pandemia y de cómo esta situación sostenida modifica nuestra relación con la naturaleza. Y es que, aunque el contacto con los espacios naturales se anhela casi con urgencia tras el confinamiento, esto no va acompañado de un mayor respeto y cuidado por nuestro territorio.

Para escuchar la columna podéis hacer clic aquí. Pero si preferís leerla, aquí tenéis el texto:

Parlar de les Pasqües és parlar de la mona, la llonganissa o la tonya, d’estar a la penya o al local, del catxirulo, de les tradicions, de família... i també és parlar de la nostra relació amb la natura.

Si hi ha una cosa típica de les Pasqües és anar a berenar, diumenge i dilluns, a algun espai simbòlic a prop del poble o ciutat. Té igual que siga de muntanya o de costa, sempre hi ha un paratge que barreja història local i natura i on els oriünds van a berenar.

Què de noves tenim enguany? Doncs la maleïda pandèmia. Durant aquesta primera lluna plena de la primavera hem fugit del formiguer i hem escampat per tot arreu sense anar-nos-en massa lluny. Podríem dir que la principal damnificada és la nostra natura, sobrecarregada de mesos de confinament i que no li ha quedat altra que absorbir bona part de la població. Les persones encarregades de la gestió dels espais naturals ens parlen d’una saturació majúscula amb cues de vehicles, aglomeracions, augment dels rescats a la muntanya, multes, incivisme i brutícia...

El darrer any hem sigut més conscients que mai de la necessitat que tenim de natura, d’estar i de vincular-nos, connectar-nos a ella. Però amb el comportament i actitud d’aquest dies sembla que era més retòrica que transformació i poc ha canviat la conceptualització que tenim de la natura com a producte de consum. Ben lluny queda l’estima conscient i guaridora que dèiem tindre del nostre territori.