Antes del verano, hace unos meses ya, aproveché la columna para hablar de las redes de cuidados y de las mujeres que las conforman. Hoy hablamos de la necesidad de romper mitos que buscan debilitar esas mismas redes.

Aprovechando lo sucedido la semana pasada, esta columna de opinión de “Les Notices del Matí” d’À Punt gira en torno a los mitos patriarcales que nos confrontan entre nosotras.

Os dejo aquí el texto por si queréis leer la columna:

Parlem de xarxes de dones. Millor dit, de l’altra cara de la moneda: la confrontació. Este és un dels grans mites del patriarcat: les dones no saben cooperar ni donar-se suport perquè es critiquen per l’esquena, competeixen i es posen entrebancs les unes a les altres. El mite de la confrontació funciona perfectament: divideix i veuràs com entre elles soletes es devoren. Per això, xoca quan dones públiques, conegudes i referents, reafirmen el mite de la confrontació en un acte públic. 

Va ser fa una setmana. En un espai de llarga trajectòria en la visibilització de dones referents i la creació de xarxa. Una dona, pública, va començar el seu discurs vanagloriant-se de les xarxes de dones i de la importància de connectar-nos. Quan, de sobte, va capgirar el seu discurs cap al reprotxe, velat, pensaria ella, però evidentíssim, cap a una altra dona, també pública i present allí. Va tirar-li en cara la crítica per l’esquena i la manca de sororitat. Imagineu la cara de les allí presents! 

Més enllà de l’anècdota, la reflexió és la facilitat que tenen els ressorts patriarcals per activar-se. Sembla que venim amb el software instal·lat de fàbrica i llevar l’aplicació, eliminar el software patriarcal requereix d’alguna cosa més que de paraules. 

Va ser indigne, però ja sabem: el camí serà llarg i pedregós. Nosaltres mentrestant, continuem fent camí.