La columna de opinión de esta semana aporta algunas claves para poder analizar el Debate de Política General de la Comunitat Valenciana que tendrá lugar la semana próxima.

Esta semana en “Les Noticies del Matí” d’À Punt nos adelantamos a los hechos para estar atentos al Debate de la nación que tendrá lugar en unos días. Repasamos las finalidades de un discurso de estas características y avanzamos los aspectos a los que prestar atención.

Para escuchar la columna, haced clic aquí (minuto 0:32:20). Y si preferís leerla, el texto está a continuación:

En només una setmana tenim el Debat de Política General de la Comunitat Valenciana, també conegut com el Debat de la nació. És la fita política més important, al menys fins que arriben els pressupostos.

Així que en sis dies estarem analitzant tot el seu contingut polític. Però i si mirem les seues entranyes? Com és un discurs d’estes característiques? A banda del llenguatge, el punx, la musicalitat o l’emoció, un discurs com aquest té tres finalitats.

En principi, marca les línies generals de la política del pròxim any. També parla del que s’ha fet. És una lloança, com una mena d’auto pseudo avaluació de tot el curs polític. I dic pseudo perquè normalment no diuen el que no han fet. I la tercera finalitat és la d’equilibrar forces. Després de l’experiència de l’entreverat de poder del primer Botànic, ara en tenim blocs més estancs. De fet sembla que les conselleries ara es defenen les unes de les altres.

Així que la pròxima setmana, pararem atenció als nombrosos titulars del Debat de la Nació. Encara que a vegades, es més interessant mirar el silenci en el discurs, o fins i tot, les intervencions dels socis de govern.