Como no podía ser de otra manera, la columna de esta semana de El dia À Punt la he dedicado a la reivindicación del Equal Pay Day o Día por la Igualdad Salarial entre hombres y mujeres.
Escuchar la columna desde la web de À Punt.
Quienes me conocéis sabéis que este es uno de mis días preferidos del año por cómo lo celebramos en EVAP, la organización empresarial de mujeres (aquí, aquí y aquí). Tras mucho trabajo desde diferentes lugares de la sociedad (feminismos, sindicatos y organizaciones empresariales como EVAP o BPW) hemos conseguido incorporar la reivindicación de este día en la agenda mediática y política española. Por esta razón, la columna de esta semana sí o sí debía abordar esta cuestión.
Os dejo el texto por si queréis leerlo.
Dilluns vam celebrar l’Equal Pay Day o el Dia per la Igualtat Salarial entre homes i dones. Reivindiquem i visibilitzem que encara hi ha una diferència retributiva per raó de sexe.
Òbviament ja no parlem de la bretxa o escletxa directa, és a dir, que l’empresa pague menys a una dona que a un home pel fet de ser dona, cosa sí passava dècades enrere, perquè hui en dia la normativa ho impedeix.
Però com potser, si tenim aquesta protecció laboral, que encara parlem d’una diferència salarial del 22%? La qüestió és parar atenció a la bretxa o escletxa indirecta, que diem, la que es produeix perquè les dones tenim més jornades parcials que completes, tenim més contractes temporals que indefinits, i els sectors més precaris estan, curiosament, més feminitzats que els més prestigiosos i millor remunerats on hi ha major presència d’homes.
Per si algú té la temptació de pensar que és per pròpia voluntat de les dones tindre aquesta situació, que pense qui és, habitualment, la persona encarregada de la cura de dels xiquets o dels dependents a casa. I com es veuen abocades a reduir el seu horari i interrompre la seua trajectòria professional amb conseqüències no només en la promoció laboral (arriben menys i més tard a càrrecs directius) sinó també en la jubilació.
La bretxa laboral del 22% significa que a partir del 10 de novembre, sí, del 10 de novembre i fins el 31 de desembre, les dones treballaríem debades.